I dag ställs höga krav på att halvera klimatpåverkan från nybyggnation. I Malmö togs 2020 kommunalt beslut om en strategi, LFM30, där målet är klimatneutralt byggande till 2030.
I Göteborg har det kommunala bostadsbolaget Framtiden Byggutveckling satt ett högsta krav om 200 kg CO2e/m²*, när det gäller bruttoarean vid nybyggnation av hyreslägenheter från 2025. Det är nära en halvering av Boverkets förslag som planeras börja gälla från 1 juli 2025.
Med ganska små åtgärder i optimeringen av konstruktionen klarar vi gränsnivån med marginal.
Mats karlsson, produktchef Thomas Betong
Faktum är att Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, når dessa krav, enligt en färsk rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet, ett oberoende forskningsinstitut med Sveriges bredaste miljöprofil.
Betongen står sig väl
– Till skillnad från tidigare studier visar rapporten att vi med vår klimatförbättrade betong Thomagrön, tillsammans med klimatförbättrade prefabricerade betongelement, kan nå även framtida krav på nybyggnation. Med ganska små åtgärder i optimeringen av konstruktionen klarar vi gränsnivån med marginal. När vi har gjort optimeringen minskar vårt klimatavtryck ännu mer, säger Mats Karlsson, produktchef vid Thomas Betong.
– Med smart design och kloka produktval kan jag konstatera att betongen är ett hållbart material som står sig väl i framtiden, oavsett vilket annat material man jämför med. Det gäller bland annat utifrån faktorer som klimatpåverkan från material och byggprocess, energi- och ljudkrav samt skydd mot brand och fukt.
Rapporten baseras på teoretiska beräkningar i passivhuset Blå Jungfrun, Stockholm. Miljövarudeklarationer har tagits fram för de ingående betongprodukterna som bifogats livscykelanalysen. IVL har sedan sammanställt och kvalitetsgranskat dokumentationen varefter den oberoende rapporten skrivits.
Fotnot:
*200 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter. Facktermen är ett mått för utsläpp på växthusgaser.