Socialdemokraterna Annamaria Hedlund, Skellefteå och Janet Ågren är båda engagerade i Trästad Sveriges styrelse. Hedlund är ledamot och Ågren vice ordförande.

Trästad Sverige är en förening för samhällsbyggande. ”Föreningen har goda möjligheter att gemensamt påverka såväl politiska beslut och kommunernas träbyggnadsstrategier som inriktningen på forskning och utbildning, träindustrins val av transporter, material och metoder, arkitekternas utformning av träbyggnader osv.”

Viktigast i sammanhanget är hållbarhet och rätt material på rätt plats

ANNAMARIA HEDLUND (S) BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS ORDFÖRANDE, SKELLEFTEÅ
Annamaria Hedlund (S) är ordförande i Skellefteå kommuns bygg- och miljönämnd samt ledamot i Trästad Sverige. Foto: Patrick Degerman.

Tunga positioner

Hedlund är dessutom ordförande i Skellefteås bygg- och miljönämnd samt ordförande för Socialdemokraterna i Skellefteå medan Ågren är ordförande för kommunstyrelsens planeringsutskott, kommunalråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Bygg- och miljönämnden ansvarar bland annat för uppgifter enligt plan- och bygglagen, fysisk planering som översiktsplaner och detaljplaner, bygg- rivnings- och marklov med mera.

Planeringsutskottet ansvarar bland annat för mål och riktlinjer för bebyggelseplanering, yttrande över detaljplaneförslag, godkänna exploateringsavtal för detaljplaner som antas av byggnadsnämnden, markanvisning för kommande exploatering. Kort sagt en hel del som rör byggnationer såväl i egen kommunal regi som externa satsningar.

När Hedlund tillträdde som ny ordförande för bygg- och miljönämnden skrev kommunen så här på sin webb: ”Annamaria Hedlund har som ny ordförande i Skellefteå Bygg- och miljönämnd en klar vision: Att befästa Skellefteå som en betydande kraft inom hållbart och innovativt byggande med trä. – Vi vill vara en ledande aktör inom hållbar samhällsutveckling, säger Annamaria.” 

I Skellefteå klubbades en träbyggnadsstrategi 2014, där trä alltid skulle utredas som ett alternativ i kommunens alla bygg- och anläggningsprojekt. I nutid har uppdatering skett till Program hållbart byggande i trä, vilket innefattar hållbart byggande i alla material.

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.


100 företag inom träindustrin

Tack vare stark samverkan har Skellefteå blivit en nod för träutveckling i Sverige. Träinnovationsklustret består av sex organisationer: Stiftelsen Träenigheten, Skellefteå kommun, Luleå Tekniska universitet, Träcentrum norr, RISE och Träbransch Norr AB.

Västerbottens träindustri sysselsätter cirka 2600 personer, de flesta i glesbygden. Cirka 100 företag är verksamma inom träindustrin och över hälften är mikroföretag med färre än tio anställda. 2022 omsatte Träbransch Norr AB 8,8 miljarder kronor och utgör en viktig stomme i Västerbottens träindustri.

I Umeå har ett oenigt planeringsutskott skickat ut en tjänsteskrivelse som förslag till en träbyggnadspolicy. ”Syftet med policyn är att tydliggöra kommunens förhållningssätt till trä som byggnadsmaterial i Umeå. Verka för att fortsatt ‘välja rätt material på rätt plats’ dvs, att i första hand välja det mest hållbara materialet samt att positionera Umeås träbyggande”. 

Men (M) reserverade sig: ”Moderaterna anser att politiken inte skall styra kommunens byggande på krav på specifika byggmaterial som trä utan om man skall ställa tydliga krav så är det krav på den miljöbelastning som byggnaden åsamkar. Det vore olyckligt om kommunen utesluter nya miljösmarta material som redan nu finns och kommer att utvecklas i framtiden”.

Kan ni fatta objektiva beslut som nämndsordföranden utifrån engagemanget i Trästad Sverige?

(Am H)  -Ja. Vi fattar beslut utifrån ärenden som kommer via förvaltningen, utifrån olika planer och gällande lagstiftning. Det handlar inte alls om några materialfrågor i sammanhanget. Viktigast i sammanhanget är hållbarhet och rätt material på rätt plats.

(J Å) – Ja, det tycker jag. Vi har skickat ut en träbyggnadspolicy som nu är ute på remiss. Den har sin grund i en motion från Centerpartiet som bifölls tidigare av kommunfullmäktige. I remisshandlingen står det bland annat att det är rätt material på rätt plats som gäller. När Umeå kommunkoncern bygger ska trä alltid prövas. Alternativ med lägst klimatavtryck prioriteras när det är ekonomiskt och tekniskt möjligt.

På Trästad Sveriges hemsida står att föreningen har goda möjligheter att påverka såväl politiska beslut som kommunernas träbyggnadsstrategier.  Hur har det märkts hos er?

(Am H) - Vi har vårt program för hållbart byggande men det finns även flera andra program. Visst lyfter vi trämaterialet i vår kommun, men först av allt kommer hållbarheten.

(J Å) - Förvaltningen har tagit fram förslag på en träbyggnadspolicy. För övrigt blev Umeå medlem i Trästad Sverige under pandemin. Föreningen informerar gärna intresserade kommuner om erfarenheter och kunskap kring träbyggnationer. I styrelsen finns representanter från kommuner, regioner och olika slags expertis.

Går ni trälobbyns ärende?

(Am H) – Nej, det gör vi inte.

(J Å) – Nej, det tycker jag inte. Vår utgångspunkt är rätt material på rätt plats.

I en tidigare intervju på Skellefteå kommuns webb har Annamaria Hedlund tidigare sagt att hon har en klar vision: ”Att befästa Skellefteå som en betydande kraft inom hållbart och innovativt byggande med trä. – Vi vill vara en ledande aktör inom hållbar samhällsutveckling”. Ett klart ställningstagande, eller hur?

(Am H) – Absolut, kopplat till hållbarhet. Trä utgör en del av vår hållbarhet, men det kan finnas material som är bättre lämpade utifrån rådande omständigheter. Vi har trä runt knuten i Skellefteå och många företag med anställda som jobbat länge med materialet. Trä är en viktig del av staden.

När Umeå kommunkoncern bygger ska trä alltid prövas

Janet Ågren(S), ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott umeå
Janet Ågren (S) är ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott i Umeå samt vice ordförande i Trästad Sverige. Foto: Samuel Pettersson.