Sammantaget tyder våra prognoser på att anläggning och infrastruktur blir de stora vinnarna.

JOHAN DEREMAr, NATIONALEKONOM och PROGNOSANSVARIG BYGGFÖRETAGeN 
– Utan ett 30-årigt brytningsavtal för Heidelbergs på Gotland väntar en ny cementkris. Då lär företaget inte satsa på någon infångningsanläggning av koldioxid för miljardbelopp, kommenterar Johan Deremar, nationalekonom och prognosansvarig vid Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Anläggningssidan är den stora vinnaren i Byggföretagens prognos kommande år. Expansion sker inom infrastruktur, energisektorn, den industriella gröna fossilfria revolutionen i Norrbotten och kriminalvården. 

Byggföretagen förutspår en preliminär svag uppgång för bostadsbyggandet nästa år, efter den nuvarande kräftgången. Men många kommuner reviderar också sina planer för byggande till följd av regeringsbeslut om minskad invandring, vilket leder till minskat byggande på sina håll.  

Tummen ned av länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Gotlands län säger i sitt remissvar alltså nej till att ge Heidelberg Materials ett 30-årigt stenbrytningstillstånd. Skälen är att de potentiella skadorna på grundvatten och naturmiljö riskerar att bli för stora. I början av 2025 planeras förhandlingar vid Mark- och miljödomstolen. 

Johan Deremar konstaterar bara kalla fakta i sammanhanget: Heidelbergs planer på att bygga en anläggning för insamling av koldioxid (CSS), kräver ytterligare en elkabel från fastlandet. Utan ett 30-årigt tillstånd bedömer han chanserna som små att företaget satsar på en sådan anläggning. 

– I december 2026 går nuvarande brytningstillstånd ut och då lär vi få en ny cementkris i repris om Mark- och miljödomstolen ger avslag, säger Johan Deremar, nationalekonom och prognosansvarig vid Byggföretagen och dess cirka 4000 medlemsföretag. 

Enorm expansion i Norrbotten

Satsningarna på fossilfri stålproduktion i Boden och Luleå av H2 Green Steel respektive Hybrit har skapat en verklig boom i Norrbotten. I Luleå genomför man nu Sveriges största muddringsprojekt genom tiderna av farlederna in till Luleå Hamn och tar upp muddermassor motsvarande 37 Globenarenor för att skapa en bredare, djupare och säkrare farled året runt. Det handlar om att säkra transporter till dessa företag liksom till gruvnäringen i norr.

–  Det blev lite av en ketchupeffekt. Först kom ingenting och sedan allt på en gång, för alla satsningarna hänger ihop med varandra. Man har påbörjat bygget av 1000 nya lägenheter, men det räcker inte på långa vägar. Länsstyrelsen i Norrbotten har hårt tryck på sig för att få fart på bostadsbyggandet. 

H2 Green Steels satsning i Boden väntas i första fasen ge 1500 nya jobb. Utifrån befolkningsmängd motsvarar satsningen 85 000 nya jobb i Stockholm. Och till det mellan 4000–10 000 nya jobb i regionen för åkerier, restauranger och service. 

– Det här är det största som hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes på tidigt 1900-tal, sa kommunalrådet Claes Normark (S) i pressmeddelande när den fossilfria satsningen blev känd.  

Stora behov

I övrig kan nämnas att: 

* Infrastruktursatsningar märks mest inom ”fort och fängelse”, enligt Deremar. Sveriges medlemskap i NATO för med sig krav på förflyttningar inom landet av både trupper och materiel, vilket leder till ökade belastningskrav på vägnätet.  

* Den dramatiska ökningen av tunga brott som kryper allt längre ned i åldrarna för också med sig en ny rättspolitik, längre fängelsestraff och behov av nya fängelser liksom separata ungdomsfängelser. Forum Betong har tidigare redovisat att Kriminalvården har behov av cirka 4000 nya klientplatser eller tio ytterligare anstalter. 

*  Järnvägssatsningen Ostlänken mellan Järna och Linköping rycker allt närmare. Höstens infrastrukturproposition förväntar sig en stor upprustning av järnvägsnätet.

- Historiskt har politiker ofta använt infrastrukturbudgeten för att reglera statens ekonomi, vilket ofta har resulterat i underfinansiering av infrastrukturen. Nu tror jag att vi har nått vägs ände när det gäller järnvägsunderhållet.  

* Inom Va-nätet tickar en underhållsbomb allt närmare för många kommuner. Flera Skånekommuner planerar för en gemensam satsning på området. 

* Vidare har regeringen planer på att bygga tio nya kärnreaktorer före 2045. Svenska Kraftnät investerar stort i kraftöverföringen, vilket är avgörande för att alla satsningar på grön produktion ska kunna realiseras.

Anläggning och infrastruktur vinnare 

Riksbankens räntesänkningar kommer att leda till att byggherrekostnaderna på bostadsområdet sjunker nästa år. Kostnadsökningarna avtar efter att ha skenat under några år, det blir billigare att hyra maskiner och så vidare. Under flera års tid har företagen kunnat notera kostnadsökningar från idé till byggstart på i vissa fall 30 procent. Nu blir det lättare för företagen att fullfölja sina investeringsplaner. 

- Sammantaget tyder våra prognoser på att anläggning och infrastruktur blir de stora vinnarna. Bostadsbyggandet står fortfarande och stampar i viss mån men vi hoppas att det vänder nästa år för den verksamhetsgrenen, summerar Johan Deremar. 

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.