Vi fick ut den sista personen precis innan vi tvingades sluta jobba på grund av hettan och riskerna

DANIEL HAARALA, REGIONAL INSATSLEDARE PÅ RÄDDNINGSTJÄNSTEN SKELLEFTEÅ 
– Branden spreds otroligt fort. Vi fick ut den sista personen innan vi tvingades sluta med brandbekämpningen på grund av hettan och riskerna. Fokus fick läggas på att rädda den andra huskroppen, säger Daniel Haarala, regional insatsledare på plats och chef för enheten Brandskydd och farliga ämnen vid Räddningstjänsten Skellefteå. Foto: Räddningstjänsten Skellefteå.

”Spreds otroligt fort” 

– Vi informerades på plats om att cirka 20 personer redan tagit sig ut av de närmare 40 som fanns i de två husen. Vår personal med sju brandmän fick inledningsvis genomsöka samtliga 59 lägenheter, där många ytterdörrar fick brytas upp för att få kontroll på om någon person fanns kvar i lägenheten. Sammanlagt evakuerades ett 40-tal personer ur byggnaden och grannhuset. En hyresgäst fick föras till sjukhus, säger Daniel Haarala, regional insatsledare på plats och chef för enheten Brandskydd och farliga ämnen vid Räddningstjänsten Skellefteå. 

– Branden spreds otroligt fort. Vi fick ut den sista personen innan vi tvingades sluta med brandbekämpningen på grund av hettan och riskerna. Fokus fick läggas på att rädda den andra huskroppen. Vi var oroliga för om vi skulle klara det men allting avlöpte väl. 

Hyresgästerna, till största delen gästarbetare från närliggande företag, flyttade in våren/sommaren 2023. Då fick de bara flytta in i de två nedersta våningarna. Hösten 2023 uppgav byggherren att brandsäkerhetsåtgärder vidtagits. Ett interimistiskt slutbesked gavs för våning 3, där ytterligare åtgärder krävdes för formellt godkännande. Ett år senare hölls det sista slutsamrådet. Alla krav på åtgärder uppgavs vara åtgärdade och det formella slutbeskedet lämnades. 

Det var en vecka före branden. 

Huskropparna utgörs av modulkonstruktioner i trä med färdigbyggda lägenheter i klossar som staplas bredvid och på varandra. Om branden får fäste i konstruktionen är det mycket svårt att få kontroll över den.  

Modulerna hade stått en längre tid som tvåvåningsbyggnader i Gävle. Sedan fraktades de till Örnsköldsvik där den tredje våningen byggdes på. När frakten gick vidare till Skellefteå var det fortsatt tre våningar som gällde och dessutom byggdes det på ett sadeltak. 

– Hela ärendet med tillståndsprocessen hanterades av Bygg- och miljönämnden. Vi från räddningstjänsten var väldigt oroliga när man skulle öka på höjden från två till tre våningar på de aktuella husen. Naturligtvis försökte vi påverka och vi fick en bra dialog med byggherren som senare ledde till mycket diskussion. Faktum kvarstod: takfoten var inte brandsäkrad och det var en brännbar fasad på trevåningshuset som hade belagts med någon form av brandskyddsfärg. Inom branschen har det sagts att denna konstruktion kan betecknas som ett engångshus vid brand. 

Vid sådana här byggnationer ska det verkligen vara tätt mellan modulerna för att minska luftspalterna där en brand kan ta sig emellan och spridas. 

– Säkrast är att förse varje modul med stenullsisolering utvändigt runt om och sedan trycka ihop modulerna så tätt som möjligt när de monteras ihop. Om så har skett i det aktuella fallet är något vi nu undersöker noggrant i den olycksundersökning och den tillsyn som räddningstjänsten inlett. 

Löser bostadsproblemet här och nu 

– I bostadskrisens Skellefteå blir modulboende den snabbaste och smidigaste problemlösningen. Material som betong och tegel kommer i andra hand eftersom sådana byggnader tar alldeles för lång tid att bygga.   

– Det fanns inte en sportslig chans för oss att hinna med i svängarna och inspektera om ställda brandkrav uppfyllts i förväg. Om utrymmet skulle ha inspekterats i efterhand hade vi behövt göra åverkan på monteringen. Det finns enorma barackområden uppförda här i Skellefteå med tusentals boenden men detta var det enda med tre våningars höjd.

– I bostadskrisens Skellefteå blir modulboende den snabbaste och smidigaste problemlösningen. Material som betong och tegel kommer i andra hand eftersom sådana byggnader tar alldeles för lång tid att bygga, säger Daniel Haarala, regional insatsledare på plats. Foto: Räddningstjänsten Skellefteå. 

Dessa konstruktioner ställer också ökade krav på brandförsvaret. I dessa fall är metodiken att borra upp ett hål i mellanrummet som eldhärjas och sedan föra in en dimspik. Det är ett smalt rör där vattnet sprutas ut i rörets framkant in i dolda utrymmen. Men konsekvensen med sådan teknik är risk för omfattande vattenskador. 

Räddningstjänsten ser nu över möjligheterna i framtiden att vid liknande byggen föra in ett arbetsplatsbesök av bygginspektör i samband med monteringen av modulerna. Denna kontrollfunktion ska då skrivas in i kontrollplanen för bygget.  

Polisutredning pågår 

Branden är polisanmäld och utredning pågår. Det började brinna i en lägenhet och brottet rubriceras som misstänkt allmänfarlig vårdslöshet. 

– Med facit i hand skulle vi ha varit tuffare och sagt nej i vårt remissvar till slutbesked för att uppföra modulerna, för då hade Bygg- och miljönämnden säkert lyssnat på oss. Som tur var kom ingen person till skada. 

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.