Standardiseringsarbetet inom betongbranschen går på högvarv. Det krävs för att följa med i den snabba utvecklingen av alternativa bindemedel, men är också ett resultat av låsningar på EU-nivå som ökar behovet av nationella lösningar.
Ett intensivt arbete pågår inom standardiseringsarbetet för betongbranschen, inte minst för att möta den snabba utvecklingen av alternativa bindemedel som vulkanaska. Markus Peterson, standardiseringsexpert på Svensk Betong, berättar om de senaste uppdateringarna på området.
– Vårt mål är att standarderna ska främja branschens utveckling samtidigt som vi behåller god kontroll baserat på internationell forskning och erfarenheter. Vi har hittat en bra balans, säger Markus Peterson.
Skriven av Redaktion
Dela
Vad innebär den nya standarden för naturliga puzzolaner för svensk betongtillverkning? Hur påverkar T1:2024 branschens hållbarhetsarbete? Hur utvecklas standarden 137003 ytterligare?
Markus Peterson svarar på frågorna och mycket mer i filmen nedan.
Forskare utvecklar metoder för att odla grönsaker på månen genom hydroponisk odling i växthus byggda av det betongliknande materialet LER, tillverkat av månens ytlager, regolit. Projektet är en del av förberedelserna för långvariga rymdexpeditioner.
Janna Karlsson är produktutvecklare på Thomas Betong och brinner för att göra betongindustrin mer hållbar. Hon drivs av nyfikenhet och viljan att förändra, trots utmaningar som unga kvinnor kan möta i en konservativ bransch. Genom sitt engagemang hoppas hon inspirera fler att välja betong och bidra till en hållbar framtid.
För sjunde gången startar Skanska sin lärlingsutbildning för kvinnor som ger yrkesbevis för väg- och anläggningsarbetare eller snickare. Satsningen är en del av Skanskas arbete för mångfald och inkludering.
Emelie Svitzer bytte vården mot anläggningsarbete och uppmanar nu fler att våga ta steget.