Ballasten, fyllning av berg- och grusmaterial, utgör 70 till 80 procent av ett betongrecept.
I dag kontrolleras kornfördelning hos ballastmaterialet genom manuell siktning. Ett antal siktar med olika maskvidd används så eventuella problem kan ”byggas bort” genom justeringar i betongreceptet och så har det varit i många, många årtionden. Siktningen kräver ingen stor kompetens, men erfarenhet, och den tar vanligtvis cirka fem minuter.
Nu håller Sika-koncernen, med säte i Schweiz, på att lansera en sand-app som på 25 sekunder analyserar ballasten.
– Den är inte släppt än i Sverige eftersom vi har så finkornig ballast här, förklarar Christopher Waermo.
Kornfördelning och kornform är mycket viktig information vid proportionering av ett betongrecept.
Christopher Waermo, produktchef betong, sika sverige
Lägga in en ”kunskapsbank”
Precis som vid all maskininlärning måste systemet ”tränas upp”. Därför måste en mänsklig inlärning göras först för att bygga upp en kunskapsbas i sand-appen och sådant tar tid att utveckla med ett fullgott resultat.
- Kornfördelning och kornform är mycket viktig information vid proportionering av ett betongrecept för att få en snabb analys. För snabbheten är det viktigaste argumentet i sammanhanget. Genom att utgå från en bild på ett snittkorn kan appen sedan berätta om ballastmaterialet är för grovt- eller finkornigt. Med sand-appen får man snabbt besked om allting är ok eller om justering behöver göras igen på betongfabriken, fortsätter Christopher Waermo.
Sika-koncernen har i dag dotterbolag i 103 länder med produktion vid drygt 400 fabriker och företaget grundades 1910 med koncernkontor i Schweiz. Det är en av världens ledande leverantörer av kemiska specialprodukter. Verksamheten omfattar system, lösningar och produkter för tätning, limning, dämpning, förstärkning och skydd för både byggbranschen och industriell produktion.
Sika Sverige AB startade 1950 som första etablering i Norden. I dag är det drygt 110 anställda i Sverige.
Har ni märkt av ett intresse hos era kunder för appen?
– Vi har ett nära samarbete med flera kunder och deras egna utvecklingsavdelningar. Från deras sida finns ett stort intresse för appen.
– Den blir ett jättebra verktyg i realtid, summerar Christopher Waermo.