Vårt intresse för produktionen i Slite är av nationell betydelse och alternativ saknas för brytning och produktion på annat håll i landet
ANNIKA ELMGART, AVDELNINGSCHEF KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR, MSB
Detta ska ses mot bakgrund av bristen på alternativ till försörjning från andra inhemska anläggningar och begränsade importmöjligheter både på kort och lång sikt.
Förslaget från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har inget direkt samband med förra veckans artikel i ämnet här på Forum Betong. Där förklarade Anders Flanking, fram till sista oktober 2024 landshövding i Gotland län, varför man i ett förstahandsyrkande sagt nej i remissvaret till Mark- och miljödomstolen angående Heidelberg Materials Cement Sveriges önskemål om fortsatt och utökad täktverksamhet i 30 år. Se separat faktaruta längst ned i artikeln.
– Vi använder vårt mandat för att föreslå Slite som ett riksintresse. Statusen som riksintresse är ett sätt för staten att bevaka och påverka intressen av särskild nationell betydelse inom samhällsplaneringen, förklarar Annika Elmgart, avdelningschef för krisberedskap och civilt försvar vid MSB.
Alternativ saknas
Hon förstår resonemanget som Länsstyrelsen i Gotlands län för i sitt remissvar till Mark- och miljödomstolen.
– Vatten är vårt viktigaste livsmedel och för den resursen finns möjligheter till alternativa lösningar på Gotland. Vårt intresse för produktionen i Slite är av nationell betydelse och alternativ saknas för brytning och produktion på annat håll i landet, förklarar hon.
Cement är en basråvara i betongproduktionen som i sin tur behövs för både reparationer och byggnationer vad gäller skolor, bostäder, skyddsrum och Försvarsmaktens anläggningar. Inom infrastruktur rör det sig om konstruktioner för vägar, järnvägar, hamnar samt anläggningar för vatten och avlopp.
MSB har i uppdrag att identifiera vilka områden som är nationellt viktiga för det civila försvaret. Faktum är att ungefär 75 procent av Sveriges förbrukade cement kommer från Gotland. Cirka hälften av alla byggnationer i vårt land uppförs också med cement i någon form. Att importera cement är en teoretisk möjlighet på pappret, men leder till ett beroende med mycket stora risker av olika slag.
Myndigheten har tidigare beslutat skydda områden av riksintresse i fyra fall: Tre riksintressen gäller smittskyddsanläggningar och det fjärde gäller transmissionsnätet för el. Just elförsörjningen har fått extra dignitet inte minst med tanke på hur elförsörjningen i Ukraina har utsatts för mycket stora påfrestningar i det pågående kriget.
Allvarligt säkerhetspolitiskt läge
– Utvecklingen av det allvarliga säkerhetspolitiska läget i kombination med Ukrainakriget gör att vi arbetar intensivt för att bygga upp de civila delarna inom totalförsvaret.
Förslaget har skickats på remiss till Boverket, berörda riksintressemyndigheter, länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland. Remissvaren ska ha inkommit den 16 december 2024.
Därefter går MSB igenom och utvärderar inkomna remissvar för att i nästa steg bedöma om förslaget behöver justeras och om det ska beslutas, vilket i så fall görs av Mikael Frisell, generaldirektör vid MSB.