Arbetsklimatet och den starka lagkänslan är de starkaste argumenten för mig
KONSTRUKTIONSCHEF KAAREL VEIBRI, OM ARBETET PÅ CONSOLIS STRÄNGBETONG.
Betongbranschen står inför stora utmaningar när det gäller att locka nya medarbetare till branschen och därför behövs goda exempel för att föra frågan vidare.
Forum Betong har tidigare berättat om hur företaget Tranemo Prefab jobbar med frågor som rör specialistområdet HR.
Hos Consolis Strängbetong är intern karriär en möjlighet till personlig utveckling. Två goda exempel på den fronten är konstruktionscheferna Christin Brännström (CB) och Kaarel Veibri (KV).
Vad fick dig intresserad av Strängbetong?
CB: – Efter fyraårigt tekniskt gymnasium började jag jobba i byggbranschen 1988. På arbetsplatsen gick snacket om att Consolis Strängbetong var absolut vassast på prefab och jag blev lite nyfiken. Det resulterade i att jag sedan skickade in en spontanansökan 2000. Efter några månader blev jag uppringd av Jan Werdelin, dåvarande montagechef i Veddige, vilket ledde till att jag blev den första kvinnliga montageledare (idag platschef) hos Strängbetong 2001. Jag arbetade som montageledare i två år innan jag sedan gick vidare till rollen som projektledare.
KV: – Jag utbildade mig till civilingenjör vid Tallin University of Technology och började sedan 2017 som projektör hos Consolis CES, Estland. Succesivt fick jag olika företagsroller men 2020 tog jag chansen och flyttade till Sverige. Strängbetongs fokus på innovation och prefab passade perfekt utifrån min bakgrund, för med det följde också nya och större ansvarsområden. Jag har varit en del av Consolis-gruppen sedan drygt åtta år, varav fyra år på Strängbetong.
Har du varit intresserad av att byta arbetsgivare någon gång?
CB: – Under 2019 funderade jag över om jag skulle vara projektledare resten av livet. Det ledde till att jag lämnade Strängbetong för ett konkurrerande företag. Men jag saknade bland annat kollegorna, jobbstrukturen och det tekniska stödet vi har i teknikavdelningen på Strängbetong. Så efter knappt ett år var jag tillbaka på Consolis Strängbetong igen.
KV: – Nej. Det har hela tiden funnits möjligheter för mig att utvecklas vid företaget.
Kan du sätta ord på varför du blivit kvar så länge hos företaget?
CB: – Jag har oftast kul på jobbet. Många fantastiska kollegor, ett gott arbetsklimat, högt i tak och vi sätter verkligen laget före jaget. Det är mycket mer än bara en slogan för oss!
KV: – Arbetsklimatet och den starka lagkänslan är de starkaste argumenten för mig. Företaget har en tydlig inriktning mot hållbarhet och innovation. Strängbetong har också varit branschledande med att minska klimatpåverkan. Det finns också en kontinuerlig möjlighet att utvecklas professionellt, vilket gör att jag ser möjligheter till en långsiktig karriär.
Har det funnits en öppenhet från andra gentemot dig eller har du fostrats in av det ”gamla gardet”?
CB: – När jag började mitt yrkesliv 1988 så upplevde jag ibland att man testade mig, så jag ofta fick bevisa mina kunskaper. Det berodde nog oftast på att jag var kvinna, men även att jag var ung, och kanske för att jag var inflyttad norrlänning. När vi lärde känna varandra så upplevde jag inte att det fanns några problem.
KV: – Jag har faktiskt inte upplevt att vi har något ”gammalt garde” på så sätt. Även om det finns en stark grund i tradition och teknisk expertis, finns också en vilja i att vilja utvecklas och våga tänka nytt. Det gäller särskilt för vårt hållbarhetsarbete där vi inte är rädda för att pröva nya idéer och lösningar för att minska klimatpåverkan. Det har absolut funnits en öppenhet från andra gentemot mig. Samarbete och öppenhet är något som genomsyrar hela företaget. Samarbete genom hela värdekedjan är nyckeln till framgång.
Företag inom betongindustrin bedömer att HR-frågor blir allt viktigare som inkludering, jämställdhet och mångfald med mera. Vad tror du?
CB: – Det är absolut ett mål att företaget och dess ledning bör spegla verkligheten med avseende bland annat på kön, ålder och etnicitet. Något som också bör gälla för alla avdelningar och yrkesroller.
CB: – Min personliga uppfattning är att jämställdheten i hemmen ökat under senare decennier och det är även något som många manliga chefer succesivt tagit med sig till jobbet här. Det banar väg för en större förståelse och utveckling av jämlikheten på företaget. Under senare år har vi en längre period haft fler kvinnliga projektledare än manliga.
KV: – Ja, jag tror det. De mjuka frågorna, som arbetsmiljö, trivsel och utvecklingsmöjligheter blir allt viktigare. Särskilt för den yngre generationen som ofta söker arbetsgivare med starka värderingar och en bra balans mellan arbete och privatliv. I mars 2023 tillträdde jag tjänsten som konstruktionschef för Region MELLAN där jag leder en avdelning med totalt 22 medarbetare på tre av våra kontor. Rollen innebär ett stort ansvar, inte bara för tekniska lösningar och projektering, utan också för att skapa en effektiv och positiv arbetsmiljö där våra medarbetare kan trivas och utvecklas.
Hur blir ni en ännu attraktivare arbetsgivare för den yngre generationen?
CB: - Vi måste i högre grad anamma den nya tekniken för att attrahera yngre personal. Ritningar på papper kommer säkert att finnas kvar i många år men den digitala tekniken kommer alltmer. Ta håldäcksplottern som exempel där maskinen mäter ut och producerar håldäck. Därför behöver vi få in ännu fler skärmar och Ipads på företaget. Å andra sidan är det alltid skönt att ha tumstocken med sig! Det är alltid spännande att lära sig nya saker även om man som jag jobbat här i 23 år.
KV: – Vi kan bli mer attraktiva för den yngre generationen genom att erbjuda en arbetsmiljö som främjar innovation, hållbarhet och balans mellan arbete och privatliv. Där medarbetarna inte bara känner sig trygga och uppskattade, utan även känner att de bidrar till företagets utveckling på ett meningsfullt sätt.
Hållbarhet och digitalisering viktigt
Anna Wiklund är HR-chef hos Strängbetong. Hon berättar att betongindustrin såväl som många andra industrier, befinner sig i en förändringsfas för att möta kraven på effektivitet, hållbarhet och innovation.
– För att hålla hos konkurrenskraftiga behöver vi utveckla våra befintliga kompetenser inom till exempel konstruktion, och parallellt bygga ny specialistkompetens inom områden som hållbarhet och digitalisering, säger Anna Wiklund.
Förmågan att jobba mer effektivt behöver stärkas samtidigt som företaget driver på innovationen för att möta kundernas ökade förväntningar på smarta lösningar med lägre klimatavtryck.
– Mest centralt är att jobba med ett starkt kundfokus för att i ännu högre grad utveckla våra produkter och erbjuda marknaden det som efterfrågas, summerar HR-chefen.