När arkitektbyrån QPG i Göteborg fick i uppdrag av allmännyttiga Förbo att utveckla ett miljonprogramsområde i Lindome i södra Göteborg fick de en klurig nöt att knäcka. Området var nedgånget och behövde öppnas upp och kopplas ihop med omkringliggande bebyggelse. Det var även nödvändigt att få in större variation av boendetyper. Dessutom var de befintliga husen i rejält behov av renovering, och vissa hus var så illa där att rivning kom upp som ett alternativ. 

– Men det är ju alltid ett känsligt kapitel och kontroversiellt att riva befintliga hus. Speciellt när det handlar om människors hem. Vi valde därför att tänka utanför boxen och utforska möjligheterna med återbruk, säger Petter Lodmark, arkitekt SAR/MSA och delägare på QPG. 

Petter Lodmark är arkitekt SAR/MSA och delägare på arkitektbyrån QPG.

– Det började redan med detaljplanen där vi pratade om att ha ett flexibelt förhållningssätt till planeringen just för att kunna tänka i cirkulära processer.

Blev en del av Återhus

Samtidigt fick QPG kontakt med Återhus, ett Vinnova-finansierat forskningsprojekt inriktat på återbruk av tunga stomdelar, stål, betong och fasader i olika byggprojekt. I Återhus ingår ett antal verkliga byggprojekt och mötet mellan QPG och Återhus resulterade i att även projektet i Lindome numera är ett av dessa.  

– Forskarna hos Återhus tyckte att vårt projekt passade bra in i mixen av demoprojekt eftersom det är så kopplat till människors vardag. Det handlar ju om bostäder och har direkt beröring med folk som lever på platsen och som påverkas av det som görs där, säger Petter Lodmark.

Kräver nytänk

Bostadsområdet i Lindome är från 1960- och 1970-talet och husen är byggda med platsgjuten betong. En knäckfråga för arkitekterna har varit hur de ska lösa återbruket av betongbjälklagen.  

– Vi kan inte använda bjälklagsplattorna exakt på samma sätt som de ligger i dag utan måste tänka om eftersom de gamla bjälklagen har väldigt korta spännvidder mellan lägenheternas skyddade väggar. När vi sågar ut dem för att återanvända i det nya huset måste vi därför vända på allting, förklarar Petter Lodmark.  

Så i stället för att börja med att rita huset enligt en viss planlösning har arkitekterna fått vända på steken och tittat på vilka byggdelar de har att spela med. Sedan utgår de från dem när de skapar sina ritningar. 

– Det blir lite som att lägga pussel. Vi har märkt upp alla delar efter hand som de har plockats ned och lagt in dem i en 3D-modell för att mata in deras olika egenskaper, till exempel armeringsnätens riktning och betongens kvalitet, i varje enskild del.

Som att bygga lego

Han jämför det med att bygga lego där arkitekterna pusslar ihop bitarna i 3D-modellen. 

– Alla delar läggs in i modellen och vi kan testa olika lösningar tills vi hittar en som fungerar optimalt.  

Nu är de i ett skede av projektet där arkitekterna på QPG har kommit fram till hur de ska pussla ihop det nya huset. I nästa steg ska de hitta den bästa lösningen för att montera de återbrukade betongdelarna och utforma kopplingarna. Det är viktigt för att man i framtiden ska kunna demontera huset och återbruka betongen ännu en gång.  

– Vi ska helt enkelt tänka lite smartare nu än när de byggde huset och förbereda väl för framtida arkitekter och byggherrar som vill återbruka materialet en gång till, säger Petter Lodmark. 

För att försäkra sig om att den återbrukade betongen i Lindome håller hög kvalitet har man tagit borrkärnor och gjort en hållfasthetsanalys med hjälp av metoder som Rise har utvecklat. De flesta delar håller utmärkt kvalitet och kan återbrukas, bara några enstaka har behövt kasseras. Analyserna fortsätter under hela demonteringstiden och varje del undersöks med metoden.

Ökar kreativiteten

Vad händer då med den kreativa processen när man utgår från ett befintligt material i stället för att först skapa en vision och sedan leta efter passande material? Tvärtom mot vad man kanske tror är det inte begränsande utan främjande för kreativiteten, menar Petter Lodmark.   

– För mig är det snarare något som ger mer energi i skapandeprocessen och som kan öppna upp för fantasin och bidra till oväntade lösningar som inte hade kommit fram annars, säger han och tillägger: 

– Jag ser många möjligheter att använda olika formelement på nya, spännande sätt tack vare återbruk av material som betong.

Öppnar för kreativt tänkande

Petter Lodmark tror starkt att återbruk kommer spela en allt större roll inom byggbranschen och välkomnar det med öppen famn.  

– Det handlar förstås främst om att få ner koldioxidutsläppen från byggindustrin. Fram till 2030 ska vi ju få ner dem till noll, vilket är en enorm utmaning. Men återbruk bjuder även på massor av möjligheter till nya former vilket är otroligt spännande för oss arkitekter. Att återbruka befintliga formelement på helt nya sätt öppnar upp för både fantasin och kreativiteten och blir en spännande utmaning.

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.