Vårt absoluta fokus är att vi tryggar svensk cementförsörjning och genomför klimatomställningen, samtidigt som vi bidrar till att förstärka vattenförsörjningen på Gotland 

MATILDA HOFFSTEDT, FABRIKSCHEF SLITE 
Matilda Hoffstedt, fabrikschef för Heidelberg Materials Cement Sveriges anläggning i Slite. Foto: Heidelberg Materials Cement Sverige

I december 2023 skickade företaget in ansökan om ett 30-årigt tillstånd. Det behövs dels för att långsiktigt trygga en nationell tillgång till cement, dels för att kunna investera i klimatomställning för infångning av koldioxid, CCS, Carbon Capture Storage. 

En investering på många miljarder kronor för att avskilja och fånga in koldioxiden för vidare transport med fartyg till geologisk lagring under havsbotten. Det leder i sin tur till att cement med noll nettoutsläpp kan tillverkas i Sverige med sikte från och med 2030. Slitefabriken dimensioneras för att fånga in uppemot 1,8 miljoner ton fossil och biogen koldioxid per år. Slutresultatet blir noll nettoutsläpp av koldioxid och till och med minusutsläpp*.  

I tillståndsansökan ingår flera förslag på skydds- och kompensationsåtgärder för vatten och natur. Västra brottet omvandlas till en sjö då den täkten avslutas och verksamheten omlokaliseras därför till Filehajdar.  

När Västra brottet vattenfylls skapas en stor sjö med positiva effekter på grundvattennivåer och grundvattentillgång, enligt företaget. Vid Filehajdar vidtas omfattande åtgärder för att minimera omgivningspåverkan och för att stärka vattentillgången.  

Åtgärderna syftar också till att upprätthålla flöden i bäckar och vattendrag, återställa och skapa livsmiljöer för fjärilsarter och investera i ett ekologiskt kompensationsprogram för att motverka förlust av naturvärden. 

Sammanlagt kommer företaget på så sätt att vidta åtgärder för cirka 1,5 miljarder kronor, enligt pressmeddelandet 15 december 2023. 

– Vårt absoluta fokus är att vi tryggar svensk cementförsörjning och genomför klimatomställningen, samtidigt som vi bidrar till att förstärka vattenförsörjningen på Gotland. Nu ser vi fram emot att fortsätta dialogen med alla inblandade och arbeta för att verksamheten ska drivas och utvecklas på bästa möjliga sätt, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef i Slite. 

För närvarande har företaget ett bryttillstånd i Slite som löper till och med december 2026. 

Flera parter i målet 

För ansökan och föreslagna åtgärder krävs prövning i Mark- och miljödomstolen som handlägger mål och ärenden enligt miljöbalken samt plan och bygglagen. Det är ledamöter från domstolen vid Nacka tingsrätt som håller förhandlingen på Gotland. Huvudförhandlingen inleds den 21 januari för att fortsätta den 22–24 januari samt 28–31 januari (den 31 januari är reservdag). Under förhandlingen kommer även ”syn” att göras på aktuella områden, det vill säga observationer på plats.   

Förhandlingen inleds med att sökande part Heidelberg Materials Cement Sverige lägger fram sin sakframställan med argumentation. Rättens ordförande redogör sedan för remissmyndigheternas och övriga parters inställning till sökandes yrkanden där kritikerna anfört risk för skador på grundvatten och naturmiljö. Övriga parter vid förhandlingen är Länsstyrelsen i Gotlands län, Region Gotland, SGU och Naturvårdsverket.  

Domstolens uppgift är sedan att avgöra om tillstånd kan beviljas. 

Mark- och miljödomstolen ska pröva ansökan om 30 årigt fortsatt och utökat täkttillstånd i Slite som lämnats in av Heidelberg Materials Cement Sverige. Foto: Per Carlsson

Forum Betong har ställt några frågor i sammanhanget till Heidelberg Materials kommunikationsavdelning som bistått med svar.  

Vad händer i slutet av huvudförhandlingen? 

Rent generellt kan det bli så att rätten eventuellt ber Heidelberg Materials Cement eller någon annan part inkomma med kompletteringar i en fråga som inte kunde lösas under huvudförhandlingen. Datum för dom kommer troligtvis också att sättas på huvudförhandlingens sista dag. Vi bedömer att dom meddelas någon gång under våren.  

Kan domen överklagas? 

Ja, det kan den. Överklagan ska inlämnas senast tre veckor efter att dom fallit.  

Betyder det per automatik överprövning i Mark- och miljööverdomstolen? 

Nej. Först måste Mark- och miljööverstolen ge prövningstillstånd. Det kan ges utifrån något av fyra skäl: 

  • Det kan finnas tvivelaktigheter i tidigare dom. 
  • Det går inte att bedöma om underliggande instans dömt rätt. 
  • Överprövning behövs eftersom domen kan bli av prejudicerande karaktär, det vill säga domen blir vägledande i liknande fall för andra domstolar. 
  • Det finns synnerliga skäl för att ta upp målet till förnyad prövning. 

Hur lång tid tar det för Mark- och miljööverdomstolen att fatta beslut om prövningstillstånd? 

Normalt sett tar det en till fyra månader. 

Om beslutet blir att hela målet måste prövas igen, alltså inte bara överprövning av en specifik fråga, så kan prövningen förväntas ta cirka ett år. Det innefattar tiden från det att prövningstillstånd har beviljats till dess att en ny förhandling hålls och en dom meddelas.

* Den infångade koldioxiden lagras permanent geologiskt under havsbotten och omvandlas över tid till mineral för att sedan bli en del av berggrunden. Den koldioxid som en gång var bunden till kalkstenen, råvaran i cement, återgår alltså till att vara bunden i berg. När även den koldioxid som kommer från bioenergin fångas in och binds in (BECCS), nås minusutsläpp och en kolsänka skapas. 

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.