Det ser mycket lovande ut 

BODIL WILHELMSSON, PROJEKTLEDARE OCH TESTANSVARIG HEIDELBERG MATERIALS 
Bodil Wilhelmsson, projektledare och testansvarig på Heidelberg Materials.

Testerna är en del av ELECTRA-projektet där forskning pågår kring nya tekniker för att på lång sikt ersätta traditionella förbränningsprocesser med elbaserade lösningar. Försöken inleddes i Slite i slutet av förra året. 

–  Det ser mycket lovande ut, säger Bodil Wilhelmsson, projektledare och testansvarig på Heidelberg Materials. 

Mindre utsläpp 

Det är alltså de  bränsle relaterade koldioxidutsläppen från cementtillverkningen som försvinner i och med att man inte behöver använda något bränsle i tillverkningsprocessen, uppges i pressmeddelande. 

I stället för bränsle hettas koldioxidgas upp till över 5000 grader varpå det blir till en plasmastråle som värmer materialet i ugnen. 

Plasmaugnen i Slite. Foto: Heidelberg Materials.

Stabil process 

– Det vi främst visat med dessa tester är att det är möjligt med en kontinuerlig tillverkningsprocess med hjälp av plasma. Tidigare har man gjort små satsvisa försök men vi har hållit igång ugnen 54 timmar som mest. Det är unikt och ett viktigt framsteg, fortsätter Bodil Wilhelmsson. 

Målet för projektet är att ha 99 procent koldioxidgas i ugnen. Nu når man bara upp till 60 procent vilket beror på läckage. Därför behöver man täta ugnen och dessutom skapa ett övertryck. 

Under 2026 byggs en större ugn i Skövde för fortsatt testverksamhet. 

Fotnot: Företaget Cemvision genomförde liknande tester, med gott resultat, i en helt elektrifierad process under fjolåret.

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.