Visst kändes det lite läskigt att börja något nytt utan tidigare erfarenhet på området, men jag har helt fantastiska kollegor som utmanar mig att våga testa nya saker.

EMELIE SVITZER, SKANSKAS LÄRLINGSPROGRAM FÖR KVINNOR 
–  Jag får lära mig mycket och utvecklas hela tiden, understryker Emelie Svitzer som går lärlingsprogrammet för kvinnor hos Skanska. Foto: privat. 

Hon har jobbat som personlig assistent, som undersköterska på LSS*- boende och senast inom sådan daglig verksamhet för barn och vuxna. Visst trivdes hon, men ändå gnagde känslan inombords om det jobbet var något hon skulle ha fram till pensionen. 

Emelies man visade henne på Skanskas annons i Byggnadsarbetaren och det slog an någonting hos henne. Emelie sökte, antogs och nu har hon ungefär 2,5 år kvar på lärlingsutbildningen. 

– Jag strävade efter något helt nytt för att pröva mina vingar. Visst kändes det lite läskigt att börja något nytt utan tidigare erfarenhet på området, men jag har helt fantastiska kollegor som utmanar mig att våga testa nya saker. De inkluderar mig verkligen i jobbet och vi har bra stämning där vi respekterar varandra fullt ut, säger Emelies Svitzer.  

Just nu jobbar hon med plattläggning, läggning av smågatsten och rördragning utifrån Skanskas ramavtal med Helsingborgs kommun. 

– Jobbet är som ett julbord, Lite smått och gott av allting och jag älskar variationen. Det är otroligt kul. Jag får lära mig mycket och utvecklas hela tiden, utbrister hon med glädje. 

Vad vill du uppmana kvinnor som kanske har en liknande bakgrund som din? 

– Våga tro på dig själv. Visst är det tufft att komma ut och börja jobba med något du inte har någon tidigare erfarenhet av, men du lär dig undan för undan och får en personlig utveckling av bara farten, summerar Emelie Svitzer.

Mångfald och inkludering 

– Utbildningen ger möjlighet att pröva en ny bransch och programmet är en del av vår satsning på mångfald och inkludering, säger Linn Ljungman, chef Employer branding, Skanska Sverige. 

Satsningen med betald utbildning utgör också en del av Skanskas framtida kompetensförsörjningsbehov när byggbranschen står inför stora pensionsavgångar, konstaterar Sara Löfgren, Regionchef Betong Skanska Sverige, ledamot i företagets grupp för mångfald och inkludering samt ledamot i styrelsen för Svensk Betong.  

Målgruppen för lärlingsprogrammet är kvinnor 18 år eller äldre som i dag arbetar eller är arbetssökande inom andra branscher. Hitintills har ett 70-tal kvinnor gått lärlingsutbildningen.  

I bygg och anläggningsbranschen ligger snittet på två procent anställda kvinnliga yrkesarbetare. För Skanska Sverige är den andelen fyra procent, vilket tyder på att lärlingsutbildningen för kvinnor är en viktig faktor i sammanhanget. 

Bild 1: Linn Ljungman, chef Employer branding, Skanska Sverige. Bild 2: Sara Löfgren, Regionchef Betong, Skanska Sverige, ledamot i företagets grupp för mångfald och inkludering samt ledamot i styrelsen för Svensk Betong.  

”Viktigt attrahera kvinnor till byggbranschen” 

– Det är viktigt att vi attraherar fler kvinnor till byggbranschen och att Skanska i nästa steg upplevs så intressant att de vill stanna kvar efter utbildningen. En del slutar för att jobbet kanske inte blev vad de hade föreställt sig, men av dem som gick ut lärlingsprogrammet 2023 är det 86 procent som jobbar kvar hos oss och det känns som ett mycket gott betyg för oss, fortsätter Linn Ljungman. 

Det är en ökning jämfört med de första åren. Viktiga faktorer till detta i sammanhanget är bättre projektförberedelser inför mottagandet och utbildning av handledarna. Idag finns också fler kvinnliga förebilder att se upp till, bedömer Linn Ljungman. 

– Handledarna är duktiga på att lära ut. I vissa moment får de också en certifiering som på pränt visar deras kompetens, inskjuter Sara Löfgren. 

Visst har det funnits extern kritik som ifrågasatt varför bara kvinnor får gå lärlingsprogrammet. 

– Vi erbjuder också lärlingsplatser som är tillgängligt för alla där många män kommer in. Men vi har identifierat behov av ett särskilt program för kvinnor eftersom vi behöver bredda vår rekryteringsbas och vill öka antalet kvinnliga medarbetare hos oss, fortsätter Linn Ljungman. 

Många pusselbitar blir en helhet 

Sara Löfgren berättar att lärlingsutbildningen för kvinnor är en av företagets satsningar på mångfald och inkludering. Hon nämner också affärsnätverket för kvinnor i Skanska, utbildning av chefer i insikter om omedvetna fördomar och erbjudande om grundutbildning inom HBTQ. 

– Det är viktigt att vi tänker mångfald redan vid rekrytering och att junior kompetens kan vidareutvecklas och breddas inom företaget. Vi jobbar aktivt med att attrahera och rekrytera elever och studenter från gymnasieskolor, yrkeshögskolor, högskolor och universitet eftersom det är hårt tryck efter blivande yrkesmedarbetare och ingenjörer, understryker Sara Löfgren. 

På Skanska Sveriges arbetsplatser görs regelbundna enkäter om arbetsmiljö och trivsel. Ibland görs även så kallade etiska stopp där ett dilemma av något slag presenteras och diskuteras i grupp på arbetsplatserna. 

– Ökad öppenhet och transparens i kombination med gemensamma diskussioner om gränsdragningar av etiska dilemman, bidrar till en mer inkluderande och öppen kultur på våra arbetsplatser. Det har verkligen blivit en jättepositiv respons från våra medarbetare på detta. Med detta tillvägagångssätt blir det lättare att lyfta upp gränspuckar och diskutera verkliga händelser med chef och kollegor, säger Sara Löfgren och fortsätter: 

– Ledningsteamet för Skanska Sverige utgör ett synbart bevis och är en förebild för verksamheten i jämställdhet. Det är lika många män som kvinnor i den gruppen i dag och den förebilden av jämställdhet sprider sig sedan som ringar på vattnet i den övriga organisationen.  

Toppbetyg 

Det strategiska arbetet med mångfald och inkludering har också gett eko på andra håll. I Karriärföretagens senaste undersökningar har Skanska tagit hem förstaplatsen som:  

  • Mest attraktiva arbetsgivare enligt kvinnor 2025. 
  • Landets mest attraktiva arbetsgivare bland karriärföretagen och bland de seniora högskole-civilingenjörsstudenterna 2024

*LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. 

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.