Numera når ju faktiskt betong minst samma klimatpåverkan som trä, så det finns ingen anledning att tveka inför materialvalet.

Janna karlsson, Produktutvecklare prefab, Thomas Betong

När 29-åriga Janna Karlsson tog examen som kemiingenjör vid Chalmers 2021 hade hon full koll på kemins grunder, materialegenskaper och analysmetoder, men inte riktigt lika stor koll på betong. Det skulle det snart bli ändring på. Under en arbetsmarknadsmässa träffade hon några representanter från Thomas Betong och fick upp ögonen för företaget och branschen. 

– Jag hade aldrig trott att jag skulle arbeta inom byggbranschen – jag var ju inriktad på kemi. Men tjänsten lät både spännande och utvecklande, så jag blev nyfiken. Idag är jag jätteglad att jag tog klivet in i betongvärlden. Det är en bransch där det händer så mycket hela tiden och där man verkligen kan vara med och påverka kring hållbarhet och klimatfrågor, säger Janna Karlsson som har jobbat med produktutveckling och hållbarhetsfrågor på Thomas Betong i drygt tre år.  

Stor variation på jobbet 

Hennes arbetsdagar är väldigt varierande. Ena dagen föreläser hon om klimatförbättrad betong för kunder och högskolor, nästa dag är fylld av möten om strategier för nya bindemedel och däremellan kan hon hjälpa företagets fabriker med nya, klimatförbättrade betongrecept eller stötta säljorganisationen med klimatberäkningar. Hennes främsta fokus är prefab och hon är även ansvarig för att ta fram EPD:er för Thomas Betongs prefabricerade betongprodukter och miljöbedömningssystem. 

– Jag gillar verkligen variationen och mångsidigheten i mitt jobb. Det kan vara komplicerat ibland men framför allt är det väldigt intressant och utvecklande att jobba med det jag gör, säger Janna som även är med och representerar sin arbetsgivare i Svensk Betongs hållbarhetsutskott. 

Drivs av nyfikenhet och vilja att förändra 

Just nyfikenheten och viljan att förändra är två av hennes stora drivkrafter. Hon vill vara med där det händer och kunna påverka byggbranschen åt rätt håll.  

– Det är en bransch där det sker väldigt mycket inom hållbarhetsområdet, vilket är otroligt roligt. Det går hela tiden framåt och det tycker jag är inspirerande. Min största utmaning är att hinna med allt jag vill förbättra, säger hon med ett brett leende. 

Sen blir hon lite mer allvarlig och pratar om de utmaningar som betongbranschen står inför, som att sänka sitt klimatavtryck och att stå emot konkurrensen med andra material.  

– En stor utmaning som vi ständigt jobbar med är att ändra allmänhetens uppfattning om betong och få fram budskapet att den har lägre klimatpåverkan än vad många tror. Numera når ju faktiskt betong minst samma klimatpåverkan som trä, så det finns ingen anledning att tveka inför materialvalet. 

Knyt an till andra 

Förra året nominerades Janna Karlsson till priset Ung & Tung på Betonggalan, något hon såg som en fin uppskattning av allt jobb hon gör. Att hon tycker om sitt jobb och sin bransch går det inte att ta miste på, men visst har det även funnits stunder då hon fått kämpa lite extra som ung, nyutexaminerad kvinnlig ingenjör i den konservativa byggbranschen.  

– Det kan vara en utmaning att bli tagen på allvar och få sin röst hörd. Men jag tror att framgång handlar om att knyta an till andra människor. I alla branscher finns det de som är förändringsfientliga, men genom att hitta gemensamma intressen kan man skapa dialog. Att visa att vi har samma mål och att vi båda vill förbättra arbetssätt och verksamheten – det tror jag är nyckeln. 

Inspirerar andra att välja betong 

För den unga person som står inför sitt yrkesval och är sugen att gå i Jannas fotspår har hon bara pepp att ge. 

– Betongbranschen erbjuder så många olika yrken och möjligheter att specialisera sig, vilket gör den väldigt spännande att arbeta i. Att söka sig till betongbranschen är att vara med och bidra till en mer hållbar framtid! 

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.