Genom kemiska processer och mikrovågsteknik kan regoliten härdas till ett starkt byggmaterial och användas för att skapa allt från skyddande kupoler till landningsbanor direkt på plats.
– Det är avgörande att hitta alternativa material att bygga med på månen för att kunna skapa hållbara, lokala lösningar för framtida utforskande av rymden, säger Aleksandra Radlińska, professor i bygg- och miljöteknik vid Pennsylvania State University.
När regolitbetongen väl är tillverkad används 3D-printning för att stegvis bygga upp strukturer med hjälp av en robotarm.
– 3D-printning är perfekt för en miljö som månens, eftersom vi kan skapa strukturer utan att behöva montera byggnadsdelar för hand, säger Sven Bilén, professor i ingenjörsdesign, elektroteknik och flygteknik.
Vilka metoder undersöks för att omvandla månens regolit till ett hållbart byggmaterial? Hur används mikrovågor för att härda månbetongen och vilka utmaningar måste övervinnas för att 3D-printade byggnader av månbetong ska kunna bli en verklighet på månen?
Sven Bilén och Aleksandra Radlińska svarar på frågorna och mycket mer i filmen nedan.
