I dagsläget handlar det främst om schaktmassor från bygg- och anläggningsprojekt, men i ett framtidsperspektiv ser vi även på krossbetong och annat rivningsavfall.
MÅRTEN SOHLMAN, VD SBMI, SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI

Handboken är resultatet av två års intensivt arbete. Branschen har tidigare diskuterat cirkulär ballastproduktion i decennier men regelhinder har hämmat utvecklingen av ett mer resurseffektivt och cirkulärt anläggningsbyggande. Nu har pendeln svängt och på senare år har intresset ökat för att ta saken i egna händer.
– I dagsläget handlar det främst om schaktmassor från bygg- och anläggningsprojekt, men i ett framtidsperspektiv ser vi även på krossbetong och annat rivningsavfall. Inom EU pågår just nu ett arbete med att ta fram gemensamma end of waste-kriterier för bygg- och anläggningsavfall, säger Mårten Sohlman, vd för SBMI, Sveriges bergmaterialindustri.
Vägledningen är en viktig pusselbit i branschens klimatfärdplan med syfte att halvera växthusgasutsläppen till 2030 och en helt fossilfri bergmaterialförsörjning till 2045.
Lättöverskådligt
Vägledningen innehåller handfasta råd och fakta som visar hur schaktmassor, entreprenadberg, betong och asfalt efter uppgradering och kvalitetssäkring, kan säljas på marknaden som ballastprodukter. En viktig aspekt har varit att diskutera utifrån de förutsättningar som råder där överskottsmassor uppkommer i kombination med förutsättningarna för hur ballastprodukter används och efterfrågas.
– Vad vet vi om kvalitén och innehållet i de överskottsmassor som uppstår i dag? Eller är det orörd mark som har grävts upp? Hur ser Trafikverket på kravställning av material i sina entreprenadupphandlingar? Det är bara några exempel där vår Vägledning kan vara till stor hjälp. För visst är det dumt att köra massor till deponi som kan återanvändas.
I anläggningar för cirkulära ballastprodukter arbetar man med att tillverka CE-märkta, miljö- och hälsoriskdeklarerade produkter av cirkulära råvaror. Vägledningen ska stödja företag genom hela processen, från mottagning av överskottsmassor till försäljning av färdiga produkter, och det görs genom checklistor, rutiner och mallar.
Checklistan vid försäljning av produkter omfattar fyra frågeställningar:
- Är produktblad upprättade som redogör för användningsområde?
- Är CE-märkningsdokument och EPD framtagen?
- Har leveranskontroll utförts enligt kontrollplan?
- Finns rutin för hantering av avvikelser?
– Bergmaterialindustrin kan på detta sätt bidra till en mer hållbar och cirkulär bygg-och anläggningssektor. Genom CE-märkning och EPD visar vi att produkterna upprätthåller hög kvalitet och prestanda, fortsätter Mårten Sohlman.
Samhällsinsikten behöver öka
Omställningen till att bygga mer cirkulärt kommer inte av sig själv. Samhället och myndighetsväsendet behöver tänka i nya banor och utvecklingen behöver drivas på en konkurrensutsatt marknad.
Därför behövs ökad efterfrågan på cirkulära produkter. Offentliga byggherrar spelar en viktig roll genom att ställa tydliga och kunskapsbaserade krav som driver utvecklingen framåt.
Vidare krävs en lokal hantering av de överskottsmassor som uppstår vid byggprojekt och rivningar. Alltför långa transporter leder till ökade kostnader och högre utsläpp. En nyckelfaktor för att möjliggöra lokal hantering är att branschen får tillgång till strategiskt placerade ytor för återvinningsverksamhet.
– Många reagerar säkert negativt på att ha krossningsverksamhet i sin närhet, men det är en viktig del av ett hållbart samhällsbyggande och därför krävs en ökad förstående i samhället, summerar Mårten Sohlman
Vägledningen för produktion av cirkulär ballast har finansierats av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF, och Vinnova. Arbetet har letts av experter från SBMI tillsammans med aktörer från NCC och Ecoloop i samarbete med andra medlemsföretag inom SBMI.
