Ska vi få fler unga att söka sig till betongyrkena måste de först få upp ögonen för och lära sig mer om vad betong faktiskt är.
Jörgen Malmström, KMA-samordnare, Prefabmästarna

Kunskapen om betong är ofta förvånansvärt låg bland gymnasieungdomar som ska ut i byggbranschen. I vissa fall gäller det även deras lärare. Det blev väldigt tydligt för Prefabmästarnas KMA-samordnare Jörgen Malmström när han arbetade som teknisk säljare på Skanska för cirka 15 år sedan och fick ett samtal av en lärare på byggprogrammet i Luleå.
– Han hade byggt och armerat en gjutform tillsammans med sina elever och ville beställa betong. När han frågade efter C300, en gammal benämning på betongkvalitet som inte längre används, blev jag förvånad och undrade om han verkligen hade sagt rätt. Men han stod på sig. Då insåg jag att det fanns ett stort kunskapsglapp – och att vi behövde göra något åt det, säger Jörgen Malmström.
Erbjöd en utbildning
Jörgen och ett par av hans kollegor satte ihop ett utbildningsmaterial om grunderna i betong och bjöd sedan in sig till skolan för att utbilda eleverna och deras lärare i ämnet. Eleverna fick även komma på studiebesök på betongstationen på Kallax för att se hur det går till i verkligheten.
– Det var väldigt uppskattat av både eleverna och lärarna på skolan. Efteråt fick jag sms av läraren som sa att de var jättenöjda med studiebesöket, vilket så klart var jättekul.
Ryktet spred sig och Jörgen fick flera förfrågningar från andra skolor runtom i regionen. Luleå, Boden, Älvsbyn och Piteå – ja överallt där de hade byggprogram ville man ta del av kunskapen.
– Jag har även varit på vuxenutbildningen och föreläst för elever som utbildar sig inom projektledning, säger Jörgen Malmström som för fyra år sedan började arbeta på Prefabmästarna i Öjebyn och tog med sig konceptet dit.
Stor nytta av kunskapen
Ibland får han höra kommentarer som ”jamen alla som går byggprogrammet ska ju ändå bli snickare, så varför ska de lära sig om betong?”. Det tycker Jörgen är feltänkt.
– Även om du är snickare i början av din karriär kanske du vill byta inriktning eller roll efter några år. Det hände min egen son, som gick på byggprogrammet i Luleå. Efter att ha jobbat i drygt fyra år som snickare är han idag arbetsledare på ett anläggningsföretag där han har stor nytta av sina betongkunskaper.
Även Jörgens dotter har liknande erfarenhet. När hon gick fyraårig teknisk utbildning på Teknikcollege undrade hennes pappa om de fick lära sig något om betong på skolan. Svaret var nej, och då ryckte Jörgen ut.
– Jag kontaktade deras lärare och vi fick komma till skolan och föreläsa för flera teknikklasser på Teknikcollege. Idag jobbar min dotter som markprojektör och har stor glädje av att ha kunskap om betong.
När han så småningom började jobba på Prefabmästarna hörde samma lärare av sig och frågade om Jörgen fortfarande utbildade elever.
– Självklart gjorde jag gärna det! Så jag och min kollega Jessica Cederborg som är betongansvarig här på Prefabmästarna, fortsatte med det arbetet jag hade startat upp många år tidigare.
Uppmanar fler att ta efter
I dag är Prefabmästarnas föreläsningar ett stående inslag på utbildningen vid Teknikcollege i Luleå. Läraren Richard Strand, är en av alla de som uppskattar möjligheten att visa sina elever hur betongproduktion fungerar i verkligheten.
– Vi har samarbetat med Prefabmästarna i sju år och tack vare det har våra elever fått en perfekt mix av teori och praktik och en minnesvärd bild av betongelementens placering i stommen och dess betydelse. Fabriksbesöket har också gett dem en tydlig bild av för- och nackdelarna med platsgjutning respektive prefabricering. Det är ovärderlig kunskap som är svår att få enbart i skolbänken.
Jörgen Malmström tycker att fler i branschen borde följa deras exempel, för att fånga upp ungdomarnas intresse för branschen, inte minst då allt färre elever väljer betonginriktningen på gymnasiet.
– Ska vi få fler unga att söka sig till betongyrkena måste de först få upp ögonen för och lära sig mer om vad betong faktiskt är. Det handlar om att ge dem kunskap och förståelse för ett av våra viktigaste byggmaterial, säger Jörgen Malmström.
