RISE beslutade att starta en testbädd efter att ha genomfört en marknadsanalys som visade ett tydligt intresse för 3D-printing hos landets betongtillverkare.
– Detta är inget tidsbundet projekt utan en större satsning på en fast anläggning. Tanken är att vi ska bygga ett kunskapscentrum där företag får möjlighet att öka sin kompetens och testa nya idéer. Vi har även ett nära samarbete med Applikationscenter för additiv tillverkning i Mölndal, säger Jan Suchorzewski, enhetschef för materialdesign på RISE.
Han menar att 3D-printing kan hjälpa till att lösa flera utmaningar inom bygg- och anläggningsbranschen:
– Ökad digitalisering och robotisering möjliggör snabbare tillverkning, optimerad resursanvändning och jämnare kvalitet. Det öppnar upp för betongkonstruktioner med mer komplexa geometrier samt behovsanpassade produkter, både vad gäller funktion, teknik och estetik.
Ökad digitalisering och robotisering möjliggör snabbare tillverkning, optimerad resursanvändning och jämnare kvalitet.
Jan Suchorzewski, enhetschef för materialdesign på RISE
Teknik i framkant
En robotarm skriver ut objekt i dimensioner upp till 9,5x3x3 meter för 3D-printingen. Roboten är kopplad till två olika pumpsystem. Det möjliggör utskrift med både en- och tvåkomponentsmaterial samt cementbruk eller betong med kornstorlek på max 8 mm. Detta innebär till exempel att man kan blanda in acceleratorer via munstycket som gör att betongen härdar väldigt snabbt.
– Vi kommer fortsätta att utveckla tekniken, exempelvis pumpar och munstycken, för att öka användningsmöjligheterna i linje med industrins behov.
Pågående utvecklingsprojekt
Anläggningen kommer att användas för såväl forskningsprojekt, där RISE och företag gör en gemensam ansökan om offentliga medel, som för forskningsuppdrag där företag kan beställa produktutveckling och tillverkning. Det finns även möjlighet att prova och certifiera 3D-printade betongprodukter på anläggningen. Ett företag som redan har kommit igång med testverksamhet är UBAB som tillverkar prefabricerade betongelement.
– Vi såg en intressant möjlighet att testa 3D-printing av trappor. Dagens trapptillverkning kräver mycket formmaterial och många mantimmar. Vi utvecklar just nu designen för en rund trappa som vi ska testa på plats. Vi är nyfikna på vart det här leder, säger Karl Johansson, konstruktör på UBAB.
3D-printing skulle kunna vara en lösning för att utföra komplexa geometrier på ett mycket mer kostnadseffektivt sätt.
Karl Johansson, konstruktör på UBAB
Anläggningen kommer även användas i projektet E3D (Energieffektiva byggnadsfasader med 3D-printad betong). Det inleddes i juni 2024 och finansieras av Energimyndigheten. Syftet är att effektivisera resurs- och energianvändning vid tillverkning av fasadelement i betong. Man kommer bland annat testa skumbetong som isoleringsmaterial, ta fram komplexa formar samt undersöka metoder för att inkludera armering i 3D-printade betongkonstruktioner.