Ackrediteringen är en kvalitetsstämpel på att vi gör ett bra jobb och har ett bra labb 

BERNT NIVA, PRODUKTIONSCHEF KVALITÉ LKAB BERG & BETONG 

Swedac bekräftar att metoder, utrustning och kompetens lever upp till de strikta kraven enligt standarder i Sverige och EU. Det gäller bland annat bestämning av kornstorleksfördelning, kornform samt mekaniska och fysikaliska egenskaper utifrån användningsområde. Med detta godkännande följer också att man enklare, och snabbare, kan säkerställa att materialen uppfyller de höga kraven som behövs.  

En följd är att svarstiderna förkortas dramatiskt för kunderna. Nu kan materialet tas emot samma dag som det skickats in. Tidigare fick kunderna vända sig till närmast ackrediterade laboratorium som ligger i Luleå/Boden, 30 mil ifrån Kiruna.  

Statusuppdateringen ger i sin tur större affärsmöjligheter för både LKAB Berg & Betong och dess kunder som kan få ut produkterna betydligt snabbare på marknaden. 

Många möjligheter 

– Ackrediteringen är en kvalitetsstämpel på att vi gör ett bra jobb och har ett bra labb. Den ger oss också möjligheter att ta in fler externa kunder. Många tänker inte på att bergmaterial är väldigt vanligt förekommande i samhället i stort som inom byggen av vägar, hus, och broar. Där kommer vi in på ett hörn och kan bistå med tester av ballastsmaterialet i produkterna, säger Bernt Niva, produktionschef Kvalité, LKAB Berg & Betong. 

Materialkraven är olika utifrån vilken typ av anläggningsprojekt det rör sig om. Kraven analyseras av LKAB Berg & Betong för sin egen produktion, för interna kunder inom LKAB samt för externa kunder inom upptagningsområdet i norra Sverige.  

Robin Wetterborn, kvalitetstekniker vid laboratoriet, skjuter in:  

– Utan denna testmöjlighet av egenskaper hade vi inte kunnat sälja vårt bergmaterial och utan bergmaterial stannar Sverige. Så enkelt är det, säger han. 

Utanför fönstren på laboratoriet syns ett gruvområde. Det är den tidigare Viscariagruvan som var i drift 1982–1996. Mark och miljödomstolen gav i maj 2024 klartecken till ett svenskt företag att återöppna gruvan och förhoppningsvis kan brytningen inledas redan under 2026. Först måste den gamla gruvan tömmas på ungefär sex miljoner kubikmeter vatten och sedan behöver de gamla gruvgångarna renoveras. Tömning av vatten beräknas ta 1–1,5 år enligt SVT Norrbotten. 

– Ackrediteringen ger oss också fullvärdig potential att stötta företaget så deras hantering och eventuella vidareförädling av avfallsmaterial sker på bästa sätt, till exempel kornstorlek, kornform samt mekaniska egenskaper, fortsätter Robin Wetterborn.

Robin Wetterborn iordningsställer inför en Los Angeles test. Det är en metod för att bestämma motstånd mot fragmentering. Foto: LKAB

Ringar på vattnet 

Den fossilfria ”gröna” revolutionen i norra Sverige skapar också underlag för en kraftigt utbyggd infrastruktur av vägar och broar med mera. Till följd av detta behöver också fler kvalitetsanalyser göras av ballastmaterial för ändamålet. Bernt Niva bedömer att personalstyrkan på dagens tre personer; han själv, Robin Wetterborn och Annette Fors, kvalitetstekniker, troligen behöver utökas på sikt.  

– Mer infrastruktur i norr betyder också mer jobb för oss och därför blir det en win-win situation. Men vi får inte slå oss till ro utan måste hålla oss uppdaterade på området. Ackrediteringen är inte på livstid utan förnyade bedömningar görs regelbundet, summerar Bernt Niva. 

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.