Konkurrensen snedvrids fullständigt av bemanningsföretag från de forna öststaterna 

KIM SÖDERSTRÖM, FÖRBUNDSORDFÖRANDE BYGGNADS
Kim Söderlund valdes för en kort tid sedan till ny förbundsordförande för Byggnads.

1991 började han plugga på Bygg och Anläggningsprogrammet. Tre år senare var det dags att börja som lärling. Kim jobbade på NCC i början av lågkonjunkturen för att sedan fortsätta till bland annat HMB Construction, Skanska, Byggpartner. Vidare var han också med och byggde Öresundsbron som nyligen uppmärksammades här i Forum Betong. Närmast kommer han från posten som regionordförande i Byggnads GävleDala. Han har jobbat 30 år inom branschen och i egenskap av facklig företrädare fått ta del av många skador och dödsolyckor.

Allvarligt 

– Utvecklingen inom byggbranschen har gått så långt att arbetskontrakt säljs vidare i fjärde och femte led, kanske rent av ytterligare fler. Konkurrenssituationen snedvrids fullständigt av bemanningsföretag från de forna öststaterna, hävdar Byggnads nye förbundsordförande. 

– Många av de utländska företagen lägger inte en tanke på att följa svenska kollektivavtal. Så förutom betydligt lägre lön får de också sämre arbetsmiljö på kuppen. Många sover ju under mycket enkla förhållanden på arbetsplatsen efter avslutat arbete för dagen, fortsätter han. Det här berättade Kim utförligt om i Sommarpratarna 2024

Kampen för att få ordning på skutan har pågått i flera år inom Byggnads. Nu tar man ytterligare ett kliv genom att kliva ut ordentligt i samhällsdebatten, engagera och utmana både byggbranschen och politikerna. 

Tre krav lyfts fram gång på gång i debatten: Max två led av underentreprenörer, företagen ska ha egenanställd personal och vid offentliga upphandlingar ska det vara krav på att kollektivavtal följs. 

– På fler och fler arbetsplatser får vi en tudelad arbetsmarknad. De som följer regler och avtal och de som prisar sig in. I det här sammanhanget vill jag också lyfta fram de företag som faktiskt sköter sig exemplariskt och även tar in lärlingar på arbetsplatserna. 

Lärlingar ingen självklarhet 

Det är inte längre en självklarhet att ta in lärlingar och skolelever, menar Kim Söderström. Jobbet blir snabbare utfört om man tar in en underentreprenör. 

– Politikerna och byggbranschen lyssnar på oss men det tar en stund att vända den här Atlantångaren som verkar ha fastnat i Engelska kanalen när det gäller lika villkor för alla. 

Tranemo Prefab är företaget med målsättningen att anställa varannan kvinna när lediga jobb kommer ut. Nu har man också en andel av 40 procent kvinnor i styrelsen. Vd Johan Kettil sa i en tidigare intervju här i Forum Betong att: ”Kompetensförsörjningen framåt är avgörande för branschen och då räcker det inte med att bara ha halva befolkningen som underlag”.

”Ljuv musik” 

– Hans uttalande låter som ljuv musik i mina öron. Vi måste driva frågan ännu mer om att betongbranschen ska utgöra en attraktiv arbetsmiljö både fysiskt och psykosocialt. För såväl män som kvinnor. Det går inte att exkludera halva befolkningen, utbrister Kim Söderström. 

Han beskriver sig som en ”obotlig optimist” när det gäller att få ordning på den snedvridna utvecklingen inom branschen som helhet, där det ofta är enbart lägst pris som gäller. 

– Det är så viktigt att behandla alla arbetare på lika villkor och ge dem samma förutsättningar, för så är inte fallet idag. Men vi jobbar envist och tjurigt vidare med att försöka vända den stora Atlantångaren i engelska kanalen, och jag upplever att vi faktiskt har kommit en liten bit på väg, summerar Byggnads nye ordförande.

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.