Som betongleverantör får vi större möjligheter att skräddarsy produkter för olika funktioner och lösningar.
Ingemar Löfgren, forsknings- och utvecklingschef på Thomas Concrete Group
Den nya standarden anger krav på kemiska och fysikaliska egenskaper, samt hur dessa ska provas, för naturliga puzzolaner (vulkanaskor) och aktiverade naturliga puzzolaner (kalcinerade leror).
– Romarna använde naturliga puzzolaner som bindemedel i betong och vissa av deras byggnader står fortfarande kvar. Så på det sättet kan man säga att det är ett väldigt beprövat material. Dessutom tillåts det redan som huvudbeståndsdel i cement, säger Markus Peterson, standardiseringsexpert på Svensk Betong och ordförande i SIS/TK 190 Betong.
Tillämpningsregler ska ut på remiss
För att kunna tillämpa den nya materialstandarden krävs en uppdatering av betongstandarden 137003. Under senhösten skickades ett tillägg (T2) ut på remiss. Ändringarna förväntas träda i kraft i början av 2025 och innebär att det blir möjligt för betongtillverkare att blanda in naturliga puzzolaner, på samma sätt som man idag tillsätter masugnsslagg och flygaska.
– Svensk Betong har varit drivande i att ta fram en ny materialstandard eftersom betongtillverkarna har efterfrågat möjligheten att själva få tillsätta den här typen av material för att utveckla klimatförbättrad betong, säger Markus Peterson.
Ökad flexibilitet i betongproduktionen
En person som varit med vid framtagningen av den nya standarden är Ingemar Löfgren, forsknings- och utvecklingschef på Thomas Concrete Group.
– Den nya standarden öppnar upp för att använda nya material som bindemedel för att minska betongens klimatbelastning. Vi har redan en dialog med olika materialleverantörer och förhoppningsvis ökar tillgången nu när det finns en materialstandard på plats. Som betongleverantör får vi större möjligheter att skräddarsy produkter för olika funktioner och lösningar. Flexibiliteten ökar och vi slipper kompromissa i tillverkningen, säger Ingemar Löfgren.
Han välkomnar även en snabbare standardutveckling:
– Hela betongindustrin har insett att vi måste ha en snabb standardiseringsprocess för att kunna leverera produkter som uppfyller nationella och internationella klimatmål. Vi kan inte vänta i 5–10 år på en ny standard, vilket var fallet förr. Därför är det bra att införa förändringar stegvis genom tillägg till 137003 på det sätt som nu anses vara etablerat.