Folk måste ha någonstans att bo när den gröna revolutionen verkligen kommer igång och det är där vi kommer in i bilden
JÖRGEN MALMSTRÖM, KMA-SAMORDNARE PREFABMÄSTARNA
Några exempel på satsningar som leder eller har lett till ökat bostadsbyggande i Norrbotten: I Boden kommer industribolaget Stegra, tidigare H2 Green Steel, att etablera en fullt integrerad, digitaliserad och hållbar produktionsanläggning för grönt stål och grön vätgas. Området är cirka 270 hektar stort, vilket motsvarar cirka 190 fotbollsplaner. Satsningen uppges kosta minst 75 miljarder kronor. ”Bostadsbristen är flaskhalsen för att staden ska växa och få fler skattebetalare”, uppger SVT Norrbotten. Kommunen hoppas att dagens cirka 28 000 invånare ska växa med 5 000 personer fram till 2030. Enbart Stegras satsning väntas ge 1500 nya jobb.
Flytten av Kiruna har också bidragit till stort behov av nya bostadskvarter liksom av ett nytt polishus samt hotell, som företaget uppfört. Bostadsbehoven är också en stor del i sammanhanget när tätorten Malmberget, på grund av rasrisk, kommer att flyttas cirka fem kilometer till Gällivare. Flytten inleddes i slutet av 2010-talet och beräknas slutförd 2032. Där har Prefabmästarna uppfört ett Multiaktivitetshus liksom bostäder.
– Folk måste ha någonstans att bo när den gröna revolutionen verkligen kommer igång och det är där vi kommer in i bilden. Just nu är det lite avvaktande läge innan det väntas smälla till ordentligt, säger Jörgen Malmström, som sedan fyra år är KMA samordnare hos Prefabmästarna. KMA står för Kvalité, Miljö och Arbetsmiljö.
I våras tog SSAB beslut om att bygga ett nytt fossifritt stålverk i Luleå för drygt 52 miljarder kronor. Strax före jul gav Mark- och miljödomstolen klartecken till satsningen med omställning från masugn, koksverk och befintligt stålverk till ett nytt integrerat elektrostålverk, uppger P4 Norrbotten.
Pigg 106-åring
Prefabmästarna, som sedan 2012 ägs av finska Lujabetoni och YBT, är en pigg 106-åring som alltid legat på samma ställe i Öjebyn norr om Piteå.
– Det har körts några ton betong härifrån under årens lopp, fortsätter han.
Pigg 106-åring ska ses ur perspektivet att de finska ägarna vill satsa offensivt framåt. Det tydligaste beviset är sommarens förvärv av Norsjö Betong, åtta mil innanför Skellefteå.
Energimässigt togs ett stort steg framåt vid fabriken i Öjebyn när den omoderna belysningen i anläggningen byttes ut mot LED. Vidare jobbar man med produktutvecklingen av betongrecepten där masugnsslagg från stålverket i Oxelösund, ersätter cement. Miljödeklaration, dvs EPD, Environmental Product Declaration, finns också med i bilden för att visa på Prefabmästarnas klimatavtryck.
– Vi jobbar mycket med att reducera klimatavtrycket för att hjälpa Moder Jord och EPD:n är ett exempel, fortsätter Jörgen Malmström.
Stabil arbetsstyrka
Han kom in som 19-åring på cementgjuteriet i Luleå och nu har Jörgen samlat på sig 36 års erfarenhet från olika betongföretag. När han kom tillbaka till Prefabmästarna efter 20 års jobb på annat håll var det faktiskt en hel del ansikten han kände igen.
– På senare tid har vi faktiskt tackat av medarbetare som varit här i 30 till 40 år. Med den stabiliteten är det ingen risk att företaget dräneras på kompetens till följd av stor personalomsättning.
– Apropå stabil arbetskraft vill jag nämna syskonen Lundmark, Jens Lundmark och Jessica Cederborg som är tredje generationen anställda på Prefabmästarna. Jens har faktiskt varit med i 20 år här. Erika Berggren 10 år och Markku Pietarinen 40 år, fast egentligen skulle han bara hjälpa till i tre veckor från början som 20-åring.
”Brinner” för ungdomen
Sedan några år har Jörgen Malmström byggt upp ett fint samarbete med yrkesutbildningarna inom bygg i Piteå och Teknik College, TE4, i Luleå. Tillsammans med Jessica Cederborg, som är betongansvarig, bjuder de in till studiebesök på fabriken. De tar även emot elever från byggprogrammet som ska ut på praktik. Dessa möten är något som Jörgen ”brinner” för. Engagemang för ungdomen är något han har med sig från tiden som ungdomsledare.
– Vi varvar teori och praktik, så ungdomarna förstår vad betong är och vad man kan använda materialet till. Dessa tillfällen utgör en bra möjlighet för oss att knyta kontakter och även få koll på potentiella nya medarbetare, understryker han.
Det samlade intrycket är att 106-åringen har ”framtiden framför sig och inte bakom sig”, åldern till trots.