I slutet av oktober 2024 stod det 200 meter höga tornet färdigt på Verkö utanför Karlskrona. Efter tre intensiva månader med produktion dygnet runt kunde entreprenören Skanska med samarbetspartners pusta ut och konstatera att glidformsgjutningen hade gått helt enligt planerna.
– Vanligtvis tar sådana här glidformsarbeten ett par veckor och man brukar jobba i tvåskift. Men eftersom det här tornet är så högt krävdes det tre månader och fyra skift som jobbade dygnet runt för att bli klara, säger Jerker Palmu, arbetsledare och ansvarig för den mobila betongfabriken i projektet.
Mobil betongfabrik
För att möta de enorma volymerna av betong etablerades en mobil betongfabrik i Skanskas bergtäkt i Vambåsa, 20 minuter utanför Karlskrona. I samma bergtäkt står även en stationär betongfabrik som drivs av Sydsten, ett företag som ägs till hälften av Skanska. Den mobila betongfabriken fungerade som huvudleverantör, medan Sydstens stationära fabrik stod redo som backup.
– Att hantera och leverera så här stora volymer betong dygnet runt och utan avbrott är en enorm logistisk prestation. För att lyckas har det krävts noggrann planering och koordinering mellan fabrik, åkeri och arbetsplats under hela projektets gång, säger Jerker Palmu.
Glidgjutning är en metod där betong kontinuerligt hälls i en gjutform som gradvis höjs uppåt längs med tornet med hjälp av hydrauliska domkrafter samtidigt som betongen härdar. Processen måste vara jämn och obruten för att ingen betong ska bränna fast i formen. Metoden, som är en svensk uppfinning, har använts ända sedan 1940-talet och passar bra för vertikala konstruktioner som torn, silos, trapphus, skorstenar och hisschakt. Det är effektivt eftersom man slipper lägga tid på att bygga och riva hela gjutformar.
Lyfte upp betong med kran
Glidformen är en meter hög och man gjöt pallar om cirka 20 cm åt gången. Betongen kom i jämna leveranser från fabriken och transporterades upp med en trekubiks-bask och kran.
– Vid glidformsarbete är betongen den största utmaningen, både när det gäller logistik och kvalitet. För logistikens skull valde vi tillsammans med vår underentreprenör att baska upp betongen med kran i stället för att pumpa upp den i rör eftersom det minskar risken för stillestånd, säger Niclas Silfverberg, blockchef på Skanska och ansvarig för all platsgjuten betong i projektet.
Kabeltornet under produktion.
Minutiös precision
Hela projektet var minutiöst planerat och krävde stor noggrannhet, inte minst själva betongreceptet och kontrollen av materialet. Jerker Palmu berättar att det var en utmaning att hålla en konsekvent kvalitet.
– Vi gjorde löpande noggranna provtagningar både på den färska betongen och på ballasten för att säkerställa rätt proportioner och egenskaper.
Viktigt med vädret
Även vädret var en stor utmaning. När man glidgjuter dygnet runt under så lång tid gäller det att ha stenkoll på väderleksrapporten, dag för dag, timme för timme.
– Vi kollade väderprognoserna minst tre gånger om dagen. Om det är väldigt varmt ute får man tillsätta en retarder som förlänger tiden innan betongen härdar. Om det däremot är kallt behöver man tillsätta värme så att den bränner fortare, förklarar Niclas Silfverberg och berättar att bara planeringen av glidformsarbetet tog sex månader.
God kommunikation
Efter tre månader av konstant produktion kunde teamet i slutet av oktober fira att tornet stod färdigt. Trots pressen ser både Jerker och Niclas tillbaka på projektet med stolthet.
– Det här projektet har verkligen visat vikten av kommunikation och noggrann planering. Vi använde en gemensam molnbaserad dagbok för att dokumentera varje steg, vilket underlättade samarbetet enormt. Att vi lyckades leverera nästan helt utan avbrott är ett bevis på vad som är möjligt när alla arbetar mot samma mål, säger Niclas Silfverberg.
För Jerker och Niclas är tornet inte bara ett byggnadsverk utan också en symbol för vad som kan åstadkommas med rätt mix av teknik, erfarenhet och teamwork.
– Varje gång jag ser tornet känner jag en enorm stolthet. Det är något som kommer att leva kvar, både för oss som arbetade med det och för framtida generationer, säger Niclas Silfverberg och får medhåll av kollegan Jerker Palmu:
– Det är svårt att släppa ett så stort och unikt projekt. Det här kommer man att minnas länge.